Grupa Pivac na 8. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda

 06.10.2022
Grupa Pivac na 8. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda

Jeste li znali da iz pršutane Mesne industrije Braća Pivac u Vrgorcu dolaze čak tri proizvoda zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU?

 

Dalmatinski pršut, Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica ponosni su nositelji ove oznake, koju nose isključivo oni autohtoni prehrambeni proizvodi koji svojom kvalitetom i posebnošću predstavljaju važan dio hrvatske gastronomske ponude. Oznaka zemljopisnog podrijetla podrazumijeva proizvodnju po pravilima definiranim u specifikaciji proizvoda i pod stalnim nadzorom ovlaštenih kontrolnih tijela. Za kupca to znači garanciju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

 

Pivac već godinama čvrsto drži poziciju tržišnog lidera u proizvodnji pršuta, pancete, pečenice i buđole. Savršeni mikroklimatski uvjeti vrgorskog kraja  - pravilna izmjena bure s Biokova i juga iz smjera mora - omogućavaju razvoj specifičnih aroma i čine ove proizvode prepoznatljivim dalmatinskim delikatesama. Ključni elementi njihove proizvodnje stoljećima su nepromijenjeni. Soljenje krupnom morskom soli, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom i dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima zaslužni su za tradicionalan okus i miris pršuta te ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. Važno je pritom naglasiti da je u proizvodnji premium kategorije proizvoda prioritet osigurati što veći udio domaće mesne sirovine. Visokokvalitetna domaća sirovina iz vlastitog uzgoja, tradicionalne recepture, najmodernija tehnologija i sustavne kontrole u svim fazama proizvodnog procesa jamstvo su da će na stolove kupaca stići proizvodi koji će svojim prepoznatljivim, bogatim okusom zasigurno zadovoljiti svačiji ukus.

 

Osim Dalmatinskog pršuta, Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla nosi još jedan proizvod Grupe Pivac – Međimursko meso 'z tiblice koje proizvodi Mesna industrija Vajda Čakovec. Ova delikatesa podsjetnik je na davne dane i uglavnom zaboravljene načine čuvanja namirnica. Dok su Dalmatinci vijek trajanja mesu produljivali sušenjem na buri, Međimurci su svoju recepturu za čuvanje termički obrađenog mesa pronašli u kosanoj svinjskoj masti unutar drvene posude, koju su nazivali tiblica. Meso 'z tiblice ubrzo je postalo omiljena poslastica i sastavni dio hrvatske nacionalne kuhinje te je do danas ostalo najpopularniji međimurski gastronomski specijalitet.

 

Ove vrhunske delikatese potražite na Pivac štandu na zagrebačkom Europskom trgu, u petak i subotu od 8 do 20 te u nedjelju od 8 do 15 sati.

 

Vidimo se!