Grupa Pivac na Weekend Food Festivalu u Rovinju

 18.04.2023
Grupa Pivac na Weekend Food Festivalu u Rovinju

Sudjelovali smo na Weekend Food Festivalu u Rovinju, jedinstvenom eventu koji je od 14. do 16. travnja okupio najbolje svjetske chefove, stručnjake iz područja gastronomije, prehrambene industrije i ugostiteljstva, kao i brojne gurmane.

 

Za sve posjetitelje, bila je to prilika za kušanje naših tradicionalnih delicija na čelu sa zaštićenim Dalmatinskim pršutom, Dalmatinskom pancetom i Dalmatinskom pečenicom.

 

Image removed.

 

U sklopu festivala održana je tematska panel rasprava o slabostima i prednostima domaće mesne industrije, u kojoj je uz kolege iz PIK Vrbovca i Histrisa uime Grupe Pivac sudjelovao Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

 

Kakvi su trendovi u potrošnji mesa, što potrošači najviše traže, kako industrija odgovara na tu potražnju i što od mesnih proizvoda Hrvatska može ponuditi svijetu bile su samo neke od tema panela „Meeting about meat“.  Predstavnik Grupe Pivac istaknuo je kako su pršutarska proizvodnja te ostale tradicionalne delikatese poput pancete, pečenice, buđole i čvaraka proizvodi koji bilježe rast potražnje na domaćem i EU tržištu. To su artikli s kojima smo kvalitativno ravnopravni s velikim zemljama proizvođačima i zato je na razini Hrvatske potrebno još intenzivnije raditi na podizanju nivoa njihove proizvodnje, jedan je od zaključaka panel rasprave.

 

Jedna od tema panela bilo je i povezivanje Plave i Zelene Hrvatske. „Poslovanje Grupe Pivac dokaz je da povezivanje Zelene i Plave Hrvatske nije floskula. Unutar našeg sustava, povezivanjem primarne proizvodnje u Slavoniji i Međimurju, prerade u Karlovcu i pršutane u Vrgorcu, mi već živimo taj projekt“, istaknuo je Igor Miljak. No, ono što je potrebno na državnoj razini jest dobar plan bez kojega nije moguć značajniji napredak primarnog sektora. Povezivanje poljoprivrede s industrijom te industrije s kupcima iz HoReCa i retail sektora, kao i jačanje cijelog lanca opskrbe, cilj je na kojem je potrebno poduzeti dodatne napore kako bi se agrarni sektor ponovo približio rezultatima iz predratnih godina, poručeno je iz Rovinja.

 

Više o zaključcima panel rasprave pročitajte ovdje.

 

Image removed.