Grupa Pivac po ostvarenim prihodima na samom vrhu domaće prehrambene industrije

 17.09.2021
Grupa Pivac po ostvarenim prihodima na samom vrhu domaće prehrambene industrije

Unatoč pandemijskim uvjetima poslovanja koji su obilježili kriznu 2020. godinu, Grupa Pivac ostvarila odličan plasman na najnovijoj listi „1000 Najvećih“, koju je objavio poslovni tjednik Lider na temelju podataka Financijske agencije. Izdanje „1000 Najvećih“ relevantan je pokazatelj prošlogodišnjeg poslovanja u Hrvatskoj na temelju tvrtki koje su stup hrvatskoga gospodarstva i na koje otpada velik dio ukupnih prihoda i dobiti u Hrvatskoj. Lista je relevantan pokazatelj gospodarskih trendova na razini poduzeća, a ujedno predstavlja i indikator ukupnih zbivanja u biznisu.

 

Na listi najvećih kompanija prema ukupnom prihodu nalaze se sve mesoprerađivačke tvrtke koje posluju u sustavu Grupe Pivac: Mesna industrija Braća Pivac Vrgorac, PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda Čakovec.

 

Grupa Pivac po ostvarenim prihodima na samom vrhu domaće prehrambene industrije

Izvor: Lider, prema podacima Financijske agencije

 

Sa 1,56 milijardi kuna ukupnih prihoda, odnosno rastom prihoda od 15 % ostvarenih u 2020. godini, Mesna industrija Braća Pivac plasirala se na 50. mjesto rang liste. Brutto dobit u 2020. godini iznosila je 77,14 milijuna kuna, što je 14% više u odnosu na godinu ranije. Ostvaren je i rast izvoza koji je realiziran u iznosu 11,69 milijuna kuna.

 

PPK karlovačka mesna industrija zauzela je 57. mjesto na ljestvici najvećih s ostvarenih 1,3 milijardi kuna prihoda, što je rast prihoda od 10% u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena brutto dobit je 38,90 milijuna kuna, što je 71% više u odnosu na godinu ranije, a prihodi od izvoza iznose 137,14 milijuna kuna.

 

Mesna industrija Vajda Čakovec na 168. je mjestu rang liste s 568,46 milijuna kuna prihoda, odnosno rastom prihoda za 10% u odnosu na godinu ranije. Brutto dobit je 29,17 milijuna kuna, što je 53% više nego u 2019. godini. Prihodi od izvoza iznose 28,31 milijun kuna.

 

Analizirano po sektorima, Mesna industrija Braća Pivac i PPK karlovačka mesna industrija nalaze se na 5. i 6. mjestu najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija.

 

Zbroje li se rezultati mesoprerađivačkih kompanija koje djeluju u sustavu Grupe Pivac, ostvareni prihodi u 2020. godini iznose 3,42 milijadi kuna, što Grupu Pivac svrstava na sam vrh domaće prehrambene industrije.

 

Promatrano po županijama, PPK karlovačka mesna industrija najveća je tvrtka u Karlovačkoj, a Mesna industrija Vajda drži prvo mjesto po prihodima u Međimurskoj županiji.