Iz škole na posao: U Vajdu stigla nova generacija mladih mesara

 06.07.2022
Iz škole na posao: U Vajdu stigla nova generacija mladih mesara

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja i položenog majstorskog ispita, petero mladih mesara već je s prvim danima srpnja potpisalo ugovore o radu u Mesnoj industriji Vajda. Bivši učenici Srednje škole Prelog i Srednje strukovne škole Varaždin protekle su tri godine bili Vajdini stipendisti, a sad će kao kvalificirani mesari svoje znanje i vještine nastaviti unaprjeđivati u proizvodnim pogonima jedne od najuspješnijih domaćih mesoprerađivačkih tvrtki i za to primati konkurentnu plaću.

 

Jedan od njih je Klaudijo Kocijan iz Čakovca, koji je nedavno proslavio 18. rođendan i već 1. srpnja započeo raditi kao mesar u Vajdinoj rasjekavaonici.

 

Ugovor sam potpisao prije nekoliko dana, no protekle tri godine u Vajdi sam pohađao stručnu praksu tako da već sad mogu reći da sam se ovdje dobro uklopio. Naravno da početak nije bio lak i da mi je trebalo vremena da sve naučim i svladam, kao što je to vjerojatno i u svakom drugom poslu, ali zahvalio bih profesorima i mentorima koji su me kvalitetno pripremili za samostalan rad. Ovo zanimanje moja je želja. U bližoj obitelji imam mesara, također zaposlenog u Vajdi, tako da mi je sve bilo unaprijed dobro poznato i znao sam da je baš to posao koji želim raditi. Moj odabir slijedio je i mlađi brat koji je također lani upisao prvi razred za mesara. Dobar je osjećaj već s 18 godina zarađivati svoju plaću, i to radeći posao koji voliš. Za sada ostajem s roditeljima, ali plan mi je u potpunosti se osamostaliti u idućih nekoliko godina. Malo je mojih vršnjaka koji imaju takvu mogućnost“, ispričao nam je Klaudijo.

 

U posljednje tri godine Vajda je za program stipendiranja učenika koji se školuju za mesare izdvojila više od pola milijuna kuna. Učenike stipendiraju s 1.000 kuna mjesečno, a uz to im nude i brojne druge pogodnosti kao što su besplatni udžbenici te plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, kao i siguran posao nakon završetka školovanja sa stimulativnim primanjima.

 

Ovim projektom, u koji smo zadnje tri godine uložili preko 550 tisuća kuna, želimo dati svoj doprinos zajednici, potaknuti mlade da se obrazuju za zanimanje koje je traženo te steknu vještine koje će im omogućiti da iz škole odmah budu uključeni u tržište rada. Vajda im nakon potpore tijekom školovanja širom otvara svoja vrata i u drugoj fazi njihova života, prihvaćajući ih kao vrijedan kadar za kojeg uvijek ima mjesta u našoj tvornici i pogonima. Veseli me kad vidim da su naši stipendisti postali naši zaposlenici, jer je to konkretan pokazatelj sinergije koju Vajda i mlade generacije postižu kad je u pitanju bolja kvaliteta života u Međimurju“, rekao je Vilim Simon, predsjednik Uprave Vajde.

 

Zanimanje mesar nije deficitarno samo u Međimurskoj županiji, već i na tržištu cijele EU. Na tržištu rada, bilo u proizvodnji ili maloprodaji, vrlo je rijetko i traženo te stoga mladima pruža mogućnost sigurne egzistencije. Budući da u nadolazećim godinama planiraju jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu, program stipendiranja budućih mesara ostaje jedan od prioriteta Vajde i Grupe Pivac.

 

Suradnja Vajde sa srednjim strukovnim školama pokazuje kako je podrška za bolje i dostupnije strukovno obrazovanje zajednički napor svih ključnih dionika uključenih u ovaj proces.

 

Suradnja Srednje škole Prelog i Vajde, odnosno Grupe Pivac, posljednje tri godine rezultira sve većim brojem učenika koji upisuju strukovno zanimanje mesar. Lani je tako u našoj školi u prvi razred upisano devetero budućih mesara, što je interes kakav nismo zabilježili u posljednjih 13 godina! Učenici i njihovi roditelji prepoznali su Vajdin program stipendiranja i prednosti koje nudi upis u ovo strukovno zanimanje, a to su osigurana mjesečna novčana stipendija, plaćen rad na praksi, besplatni udžbenici i sve što je potrebno za bezbrižno školovanje, ali i što je još važnije – siguran i odlično plaćen posao u perspektivnoj, rastućoj tvrtki odmah nakon završetka školovanja. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u novoj školskoj godini te ovim putem pozivamo sve koji još nisu donijeli konačnu odluku o budućoj srednjoj školi da upišu zanimanje mesar, koje je tržištu rada itekako potrebno i koje učenicima osigurava sigurnu budućnost“, izjavio je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

 

Mladim ljudima koji ovih dana donose odluku o odabiru budućeg zanimanja i razmišljaju o strukovnom obrazovanju, iz Vajde također poručuju da odaberu zanimanje mesar i pridruže se njihovom timu.