Pivac na Danima hrvatskog pršuta u Splitu

 21.04.2022
Pivac na Danima hrvatskog pršuta u Splitu

Dani hrvatskog pršuta, manifestacija čiji su glavni ciljevi promocija ovog tradicionalnog specijaliteta i očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija, ove će godine biti održani u Splitu 22. i 23. travnja.

 

Organizator manifestacije je Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja ključne proizvođače sva četiri certificirana i zaštićena hrvatska pršuta. Dalmatinski, Drniški, Istarski i Krčki pršut, proizvodi zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, ubrajaju se u najatraktivnije elemente hrvatske gastronomske baštine i identiteta. Njihova su tradicija, autohtonost i kvaliteta potvrđeni certifikacijom i standardizacijom proizvodnje, koji podrazumijevaju proizvodnju po pravilima definiranim u specifikaciji proizvoda i pod stalnim nadzorom ovlaštenih kontrolnih tijela, što garantira da je riječ o autentičnim i kontroliranim proizvodima, zajamčene kvalitete i lokalnog podrijetla. Upravo standardizirana proizvodnja i ujednačena kvaliteta uvjet su za značajniji iskorak na tržište te je, kako bi se ostvario puni tržišni potencijal hrvatskih pršuta, nužno stalno usavršavanje, kao i promocija i edukacija javnosti.

 

Tako će prvog dana manifestacije, u petak 22. travnja, u hotelu Park Split biti održano svečano otvorenje uz stručni skup organiziran s ciljem razmjene znanja te unapređenja proizvodnje i poslovanja pršutarske industrije, ali i dodjelu šampionske titule i priznanja za najbolje pršute po kategorijama. U subotu, 23. travnja, manifestacija seli na Prokurative, gdje će se pršutari predstaviti javnosti pa će od 8 do 13 sati posjetitelji moći razgledati, degustirati i kupiti pršute različitih hrvatskih regija.

 

Želja organizatora je da se u sklopu manifestacije predstave ponajbolji primjeri dobre prakse s područja Dalmacije, Kvarnera i Istre te izložbom, druženjem i stručnim dijelom nastojimo pridonijeti jačanju brenda hrvatskog pršuta te njegovoj valorizaciji u prehrambenoj i turističkoj industriji“, poručuju iz Klastera hrvatskog pršuta.

 

Kao najveći proizvođač Dalmatinskog pršuta, na manifestaciji će i ove godine sudjelovati Mesna industrija Braća Pivac.

 

Vidimo se u Splitu!