Predsjednik RH Zoran Milanović posjetio pogon PPK karlovačke mesne industrije

 20.04.2020
Predsjednik RH Zoran Milanović posjetio pogon PPK karlovačke mesne industrije

Karlovac, 20. travnja 2020. - Jedna od najvažnijih pouka korona-krize svakako bi trebala biti važnost samodostatnosti domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Zaključak je to današnjeg posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića jednoj od vodećih nacionalnih mesoprerađivačkih tvrtki, PPK karlovačkoj mesnoj industriji koja djeluje u sustavu Grupe Pivac. Predsjednik Milanović obišao je proizvodni pogon PPK karlovačke mesne industrije, čiji djelatnici u ovoj izvanrednoj situaciji svakodnevno ulažu napore kako bi održali kontinuitet proizvodnje i osigurali opskrbu trgovačkih lanaca i vlastite maloprodajne mreže svježim mesom i mesnim prerađevinama.


 

Otežani uvjeti poslovanja

 

„Posjetio sam jednog od najvećih, ako ne i najvećeg, proizvođača mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj da bih vidio kako je to funkcioniralo u ovoj kompliciranoj i neviđenoj situaciji, kakav je lanac opskrbe, jer je promet ove cijele grupe oko 500 milijuna eura i to je značajno za hrvatsku privredu. Htio sam izravno čuti kako je to izgledalo u ovom razdoblju, što planiraju dalje i s kojim su se rizicima susreli jer je ovo i njih, kao i druge, ipak iznenadilo. S obzirom na to da je situacija bila nepredvidiva, čini mi se da su se dobro snašli”, izjavio je predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka s Upravom i čelnicima PPK karlovačke mesne industrije i Grupe Pivac.

 

Predsjednik Uprave PPK Igor Miljak poručio je da kompanija, zahvaljujući širokoj mreži kooperanata s kojima surađuje na području cijele Hrvatske, dobro organiziranoj proizvodnji u trima pogonima smještenima u različitim krajevima naše zemlje, kao i vrijednom radu zaposlenika, uspijeva osigurati redovnu opskrbu čak i u ovim otežanim uvjetima poslovanja. "Unatoč svim izazovima, na vrijeme realiziramo sve narudžbe pa redovne isporuke ni u kom trenutku nisu bile dovedene u pitanje. No, treba naglasiti da to nipošto nije jednostavan zadatak, posebice s obzirom na povećanu potražnju i otežane uvjete isporuke u prvoj fazi korona-krize, što je sada ipak stabilizirano. Koristimo priliku kako bismo još jednom zahvalili svim našim djelatnicima na izuzetnom trudu i radu u ovim teškim trenutcima, za koje se iskreno nadamo da će što prije biti iza nas", poručio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK i predstavnik Grupe Pivac.

 

 

Nedostatnost domaće sirovine

 

PPK karlovačka mesna industrija i Grupa Pivac primjer su domaće prehrambene industrije koja već godinama ulaže značajne napore u revitalizaciju domaće poljoprivredne sirovine. Uz vlastite farme junadi u Karlovcu i Pitomači, početkom 2016. godine pokrenuli su veliki projekt širenja suradnje s domaćim uzgajivačima svinja, kojih je trenutačno više od 80, prije svega u Međimurju i Slavoniji. Kooperantima osiguravaju odojke i hranu za kompletan tov, jamče im fiksnu cijenu po kilogramu prirasta te im uslugu tova plaćaju u roku od najviše tjedan dana. "Na dnevnom štandu imamo 40.000 svinja i 10.000 junadi te svakodnevno radimo na povećanju kapaciteta vlastitog uzgoja. Cilj nam je da naši kooperanti opstanu i budu zadovoljni. Imaju li dobra primanja i sigurnu egzistenciju, za nas to znači trajni izvor domaće sirovine koja nam je toliko potrebna. Koristimo maksimalno dostupne količine sirovine iz vlastite proizvodnje, uz standardni otkup na domaćem tržištu. No, unatoč svemu tome, žalosna je činjenica da ni u jednom segmentu stočarske proizvodnje Hrvatska jednostavno ne proizvodi dovoljno, ni za vlastite potrebe. S obzirom na to da domaća proizvodnja žive stoke ne zadovoljava potražnju, određene pozicije mesa moramo nabavljati na tržištu EU kako bi zadovoljili potražnju na tržištu. Stoga je kroz čitavo ovo vrijeme pravi izazov osigurati kontinuitet proizvodnje i opskrbe”, pojašnjava Miljak.

 

Prilika za budućnost

 

Premda hrvatski mesoprerađivači već godinama upozoravaju na problem nedostatnosti domaće sirovine, tek je aktualna situacija s koronavirusom usmjerila pozornost šire javnosti na ovu problematiku i potencijalnu opasnost ovisnosti Hrvatske o vanjskim tržištima. Stoga je, poručuju iz Grupe Pivac, upravo sada prilika i krajnje vrijeme da se shvati važnost samodostatnosti, kako u sektoru primarne stočarske proizvodnje, tako i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska agrarna politika, zaključuju, mora biti usmjerena na osiguranje dovoljne količine hrane za potrebe svojih građana, kako u situacijama poput ove opskrba osnovnim živežnim namirnicama ne bi bila dovedena u pitanje.