Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda – Varaždin, 13. travnja

 12.04.2019
Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda – Varaždin, 13. travnja

S ciljem promocije tradicionalnih proizvoda čiji su nazivi zaštićeni i registrirani u Europskoj uniji kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićene oznake izvornosti (ZOI), 14. travnja obilježava se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

 

U sklopu promotivnih aktivnosti koje ovim povodom organizira Ministarstvo poljoprivrede, u Varaždinu će 13. travnja biti održan Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda. Na Sajmu će se, između ostaloga, moći kušati proizvodi Grupe Pivac zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU – Dalmatinski pršut (Mesna industrija Braća Pivac) i Međimursko meso 'z tiblice (Mesna industrija Vajda), kao i Dalmatinska pečenica i Dalmatinska panceta, proizvodi Mesne industrije Braća Pivac koji su u procesu zaštite naziva.

 

Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) podrazumijeva naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu. Kupcima ova oznaka jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

 

"Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer imamo 22 prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Koliko je nama važno očuvanje i zadržavanje tradicijskih vrijednosti i različitosti na koje smo ponosni najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod dobio zaštitu naziva na EU razini proglasili nacionalnim danom zaštićenih proizvoda" – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.


Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Bila je to prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je ostvario jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

Posjetite naš štand u Varaždinu, na Franjevačkom trgu ispred zgrade Varaždinske županije. Radno vrijeme Sajma je od 9:00, a svečano otvorenje predviđeno je u 11:00 sati.