Srebrna medalja za Pivac Dalmatinski pršut

 25.04.2022
Srebrna medalja za Pivac Dalmatinski pršut

Manifestaciju su službeno otvorili ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

 

"Osmi Dani hrvatskog pršuta značajni su za promoviranje Lijepe Naše kao jedne od gastronomski priznatih i poznatih destinacija, ali i najbolji način da se proizvođači povežu, kako s potrošačima tako i međusobno, te postanu prepoznatljivi. Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku jačanja prepoznatljivosti domaćih proizvoda budući da u istoj vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naših proizvođača. Hrvatska danas na razini EU ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla te zauzima visoko sedmo mjesto, a tu spadaju i Krčki, Drniški, Dalmatinski te Istarski pršut“, istaknula je Vučković.

 

Župan Blaženko Boban je zahvalio Klasteru na izvrsnoj organizaciji Dana hrvatskog pršuta.

 

Od 500 000 proizvedenih pršuta na području Hrvatske, više od 300 000 proizvedeno je na području Splitsko-dalmatinske županije, a ako je riječ o certificiranim pršutima, onda govorimo o 90 % certificiranih pršuta proizvedenih na području naše županije. Nije to došlo s neba nego zahvaljujući vrijednim ljudima, navlastito onima iz Dalmatinske Zagore i s naših otoka“, naglasio je župan.

 

Okupljene pršutare pozdravili su i Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević te direktor Klastera hrvatskog pršuta Darko Markotić, koji je istaknuo da je tijekom protekle dvije pandemijske godine za proizvođače i ljubitelje pršuta bilo iznimno važno ne prekidati ciklus proizvodnje, s obzirom da je proces dug i traje i do dvije godine. "Kontinuitet proizvodnje uspio se sačuvati, proizvodnja iz godine u godinu raste i trenutno se u Hrvatskoj proizvodi oko pola milijuna komada, a pojede ga se oko milijun komada. Drugim riječima polovica se pokriva iz uvoza", naglasio je Markotić.

 

Otvorenje manifestacije tradicionalno je obuhvatilo i dodjelu nagrada najboljim pršutarima iz cijele Hrvatske. Šampionsku titulu ponio je Krčki pršut proizvođača Vjekoslava Žužića, a Dalmatinski pršut Mesne industrije Braća Pivac ove je godine osvojio srebrnu medalju.

 

Nakon svečanog otvorenja i stručnog skupa u hotelu Park Split, drugoga dana manifestacije posjetitelji su na Prokurativama mogli razgledati, degustirati i kupiti pršute različitih hrvatskih regija.

 

Srebrna medalja za Pivac Dalmatinski pršut