Sretne uskrsne blagdane želi vam Grupa Pivac!
Ovog Uskrsa poslušajte naše savjete i pripremite blagdanski jelovnik kojim ćete biti oduševljeni vi i vaši najmiliji. Za sastojke ne brinite jer ih sve možete pronaći u našim Pivac poslovnicama, i to u posebnoj, akcijskoj ponudi koja vrijedi do 17. travnja.
JANJEĆI BUT – PEČENA DELIKATESA
Janjetina, zahvaljujući svojoj specifičnoj aromi, zauzima posebno mjesto među mesnim delikatesama. Upravo zbog toga oduvijek je sastavni dio blagdanskog stola, a da bi tako bilo i ovog Uskrsa, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovo slano meso pretvorite u slatke zalogaje.
- Večer prije marinirajte meso mirisnim začinima kako biste neutralizirali jaku aromu. Zarežite kožu mesa i natrljajte je solju, maslinovim uljem, češnjakom i malo ružmarina kako njegov jak miris ne bi prevladavao cijelim jelom. Svega dvije grančice su potrebne za nekoliko kilograma mesa!
- Marinirano meso prije pečenja izvadite iz hladnjaka i pustite ga da dosegne sobnu temperaturu, kako ne bi doživjelo šok kada ga ubacite u pećnicu. Ovim trikom meso će dobiti lijepu boju tijekom pečenja.
- Da bi meso bilo sočnije, tijekom pečenja svakih pola sata polijevajte ga kombinacijom ulja, začina i vode, a za efekt mesa „ispod peke“ posudu u kojoj se meso peče poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom. Ovako će svi okusi i arome ostati koncentrirani u mesu.
- Janjeće pečenje najbolje se slaže uz pečeni krumpir, korjenasto bilje i mladi luk.
USKRSNA ŠUNKA U TIJESTU
Ovisno o vašem ukusu postoji puno varijacija ovog jela kojeg mnogi pripremaju za uskršnji doručak. Dimljeni svinjski but idealan je za one koji vole meso s manje masnoće, svinjska vratina za sve koji vole sočnije meso, a ljubitelji masnijeg mesa će biti oduševljeni rolanom lopaticom u kruhu.
Dimljeno meso u komadu kuha se sat vremena po kilogramu mesa u slanoj vodi, a nakon toga potrebno je da se dobro ocijedi i osuši.
Ako je vaš izbor pao na dimljenu rolanu lopaticu, oprezno skinite mrežicu dok je meso vruće jer kad se meso ohladi i „stisne“ skidanje mrežice biti će nemoguće bez da skinete fini masniji sloj.
Osim tijesta za kruh moguće je koristiti i lisnato tijesto koje je idealno ako ste odlučili pripremati dimljeni svinjski but. Masnoća iz lisnatog tijesta štiti suho meso i daje mu sočnost.
PUNJENA JAJA – UKRAS VAŠEG BLAGDANSKOG STOLA
Ovog Uskrsa svoje prekrasno ukrašene pisanice iskoristite i napravite od njih slasne finger food zalogaje. Prepolovite ih po pola, izvadite žumanjke te ih mikserom pomiješajte sa svježim sirom, začinima i vlascem po želji.
Kompaktnom smjesom punite bjelanjke, a za potpuni doživljaj složite na njih komadiće omiljenih Pivac suhomesnatih delicija – Dalmatinsku pancetu, Dalmatinski pršut ili buđolu!
PROLJETNI KUGLOF SA SUHIM VOĆEM
Kuglof je pravi proljetni klasik, a za mnoge neizostavan dio uskršnjeg blagdanskog stola. Donosimo vam recept za ovu slasticu koja se topi u ustima:
- 5 jaja
- 300g glatkog brašna
- 150g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2dl ulja
- 2dl čvrstog jogurta
- Sok i naribana korica jednog limuna
- 200g suhog voća i orašastih plodova po želji
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Miksati žumanjke polako im dodavajući ostale sastojke. U smjesu lagano umiješati bjelanjke, suho voće ili orašaste plodove po želji. Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti brašnom. Uliti smjesu u kalup i peći 45 minuta na 180 °C. Nakon što se ohladi kolač izvaditi iz kalupa, a za što bolji okus premazati ga bijelom glazurom od šećera u prahu vode i limunovog soka.
U slast!