Zahvaljujući Vajdinom sustavu stipendija, u Međimurju utrostručen broj budućih mesara

 08.10.2020
Zahvaljujući Vajdinom sustavu stipendija, u Međimurju utrostručen broj budućih mesara

Čakovec, 8. listopada 2020. – Dok je prije tri godine samo pet učenika pohađalo nastavu na smjeru mesara u Srednjoj školi Prelog, danas ih se na području Varaždina i Međimurja ukupno petnaest školuje za to zanimanje. Takav porast interesa sasvim je razumljiv kad se uzme u obzir činjenica da ih nakon školovanja čeka siguran posao u najuspješnijoj kompaniji u Međimurju, Mesnoj industriji Vajda, a tijekom školovanja uživaju i u brojnim pogodnostima. Danas su tako učenici koji su se ove godine upisali u prvi razred, kao i ostali Vajdini stipendisti, dobili besplatne udžbenike koje im je osigurala Vajda, a tijekom školovanja čeka ih i mjesečna stipendija u iznosu od 1.000 kuna. Uz to će dobivati i naknadu za rad na praksi i tijekom školskih praznika, besplatan topli obrok za vrijeme rada i prakse te poklon-pakete za Uskrs i Božić, dok im prijevoz od mjesta prebivališta do Vajde u kojoj odrađuju praksu plaća Međimurska županija.

 

 

„Projekt stipendiranja učenika pokrenuli smo 2017. godine i izuzetno smo zadovoljni dosad ostvarenim rezultatima koji pokazuju da se interes učenika i roditelja višestruko povećao. Nije ni čudo kad je takva situacija dobitna za sve strane – učenike, roditelje, školu i Vajdu – jer na taj način mladim ljudima osiguravamo bezbrižno školovanje i sigurno zaposlenje u respektabilnoj kompaniji te istovremeno školujemo i odgajamo buduće zaposlenike koji su zainteresirani i motivirani raditi u perspektivnoj industriji“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

 

 

„Srednja škola Prelog i Mesna industrija Vajda prepoznale su se na dobrobit učenika u želji da zajedno stvorimo novu generaciju budućih zadovoljnih mesara koji će biti adekvatno plaćeni za svoj posao i čiji će rad i trud biti prepoznat u široj zajednici. Jako smo sretni što raste njihov broj te vjerujemo da ćemo s takvim trendom nastaviti i u godinama koje dolaze. Na taj ćemo način odgovoriti na potrebe realnog sektora i omogućiti mladim ljudima da i u svom kraju prepoznaju perspektivu i priliku za dobar i kvalitetan život te ne razmišljaju o odlasku u inozemstvo“, izjavio je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

 

 

Od ukupno petnaest učenika koji se trenutno školuju za zvanje mesara u Srednjoj školi Prelog i Srednjoj strukovnoj školi Varaždin, trojica su u trećem razredu, petorica u drugom, a sedmorica u prvom razredu. Pred učenicima prvog razreda trogodišnje je školovanje koje će im uvelike biti olakšano povlasticama koje će im kroz stipendiju osigurati Vajda. Naime, s mjesečnom stipendijom, naknadom za rad tijekom prakse u iznosu od 9 kuna po satu i naknadom za rad tijekom školskih praznika do 34 kune po satu, učenik u prosjeku može tijekom deset mjeseci u jednoj godini školovanja dobiti i do 2.500 kuna mjesečno. Nakon završene škole i početka rada čekaju ih i druge pogodnosti zaposlenika Grupe Pivac i Vajde, poput prava na stimulativni dio plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, plaćenog toplog obroka, uskrsnice i božićnice, jubilarnih nagrada i drugih.