Županica Martina Furdek Hajdin sa suradnicima posjetila PPK d.d.

 10.02.2021
Županica Martina Furdek Hajdin sa suradnicima posjetila PPK d.d.

PPK karlovačku mesnu industriju posjetila je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin u pratnji pročelnika Ureda župana Kristijana Čujka i pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Karlovačke županije Ane Valić. Ugostili su ih predsjednik Uprave PPK Igor Miljak, član Uprave Robert Filipović, članica Nadzornog odbora Ruža Pivac i voditeljica Pravne službe Danijela Jurčević.

 

Županica je zahvalila PPK karlovačkoj mesnoj industriji na pomoći pruženoj pogođenima potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji i operativnim snagama Karlovačke županije prilikom njihova odlaska na teren u danima nakon razornog potresa, a glavne teme razgovora bile su poslovanje PPK i Grupe Pivac te planovi razvoja u 2021. godini, kao i dugoročni planovi i njihov utjecaj na gospodarsku sliku Karlovačke županije i Hrvatske.

 

„Ovo je bila prilika da se sjetimo ulaska obitelji Pivac u vlasničku strukturu PPK i na sav razvoj koji bilježimo od 2003. godine do danas, a koji je zaista impozantan i hvalevrijedan. Radi o snažnoj prerađivačkoj industriji koja ima svoje dugoročne planove i osigurava garanciju opstojnosti i dugoročnog zapošljavanja ljudi. Tradicija ove tvrtke je da se o svim planovima razgovara, da se oni najave, da se sve proaktivno isplanira te da se uštedi svaki dan pri dobivanju dozvola. Svaka dozvola omogućuje samu gradnju, ali i omogućuje i povlačenje europskih sredstava i tu se vidi jedna vrsnost našeg domaćina da se orijentira zaista na svaku kunu ili euro. U ovoj tvrtki možemo svjedočiti jednoj suvremenoj tehnologiji koja osigurava i kvalitetu i ono što je jako bitno zdravu hranu“, naglasila je županica Martina Furdek Hajdin.

 

Predsjednik Uprave PPK Igor Miljak predstavio je investicije planirane za ovu godinu.

 

„U planu je početak radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji novog pogona za rasjecanje, obradu i pakiranje svježeg junećeg i svinjskog mesa, s pripadajućim odjelima za sanitaciju i higijenu opreme i pribora. U planu je i puštanje u rad nove linije za pakiranje svježeg mesa. U sklopu izgradnje novog pogona, površine oko 1.500 m2 s pripadajućom opremom, bit će uređena i kompletna sekcija za animalni i komunali otpad. Ukupna vrijednost projekta je preko 15 milijuna kuna. Također su u u planu izgradnja nove veće plinsko - redukcijske stanice za buduće kapacitete proizvodnog pogona, nabavka novih rashladnih dostavnih vozila kao i vozila za prijevoz stoke. Budući da PPK i cijela Grupa Pivac stavljaju velik naglasak na ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju, cilj nam je daljnji razvoj primarne proizvodnje s dodatnim kapacitetima. S ciljem daljnjeg jačanja kapaciteta vlastitog uzgoja, radimo na projektu dodatnog širenja farme Šumbar izgradnjom još nekoliko objekata za stoku te bi sa sadašnjih 2.000 tisuće išli na 3.000 grla.  Na lokaciji Šumbar ujedno slijedi i ugradnja dodatne fotonaponske elektrane snage 0,2 MW, što će biti dovoljno da se farma sama snadbije strujom. Ukupan iznos planiranih investicija u 2021. godini na razini PPK bit će na razini prošlogodišnjih, koja su iznosila preko 30 milijuna kuna“, najavio je Miljak.

 

PPK d.d. trenutno zapošljava 580 djelatnika, a budući da planovi daljnjeg razvoja predviđaju i potrebu za novim djelatnicima, jedna od tema sastanka bio je i sustav stipendiranja deficitarnih zanimanja, kojime tvrtka već godinama nastoji poticati mlade na školovanje za zanimanja potrebna u mesoprerađivačkom sektoru, prije svega mesare. Uzimajući u obzir velike potrebe za mesarima, ali i prehrambenim tehničarima i rukovateljima prehrambenim strojevima, planu je nastavak stipendiranja budućih mesara i srodnih zanimanja i u sljedećoj školskoj godini. Županica Furdek Hajdin najavila je pomoć Karlovačke županije u ovom projektu, istaknuvši da će PPK u Županiji naći suradnika i partnera kako bi zajedničkim snagama upoznali roditelje i djecu o mogućnostima sigurnog i dobrog plaćenog zaposljenja koje nudi ova struka.

 

„Nastavkom ulaganja u razvoj, bogatom tradicijom te ljudima kao najvećom snagom i prvenstveno kvalitetom proizvoda, PPK ima cilj postati još veći pokretač domaćeg gospodarstva“, zaključak je sastanka održanog između vodstva PPK d.d. i Karlovačke županije.

 

Nakon sastanka, gosti su u pratnji domaćina obišli tvornički krug i nedavno prošireni PPK diskont na adresi Selce 33.