Mesna industrija Braća Pivac na Danima hrvatskog pršuta u Zadru

 17.09.2020
Mesna industrija Braća Pivac na Danima hrvatskog pršuta u Zadru

Domaćin Dana hrvatskog pršuta ove je godine Zadar, a jedna od ključnih manifestacija za promociju domaćeg pršuta održat će se 25. i 26. rujna, uz sudjelovanje dvadesetak domaćih proizvođača ove tradicionalne delikatese.

 

Uz dalmatinski pršut, za titulu šampiona natjecat će se drniški, krčki i istarski pršuti, sve odreda nositelji zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, odnosno zaštićene oznake izvornosti. Manifestaciju već šestu godinu za redom organizira Klaster hrvatskog pršuta, koji okuplja ključne proizvođače sva četiri certificirana i zaštićena pršuta, s ciljem pružanja odgovora na pitanja u sektoru pršutarske proizvodnje, kao i promoviranja ovog tradicionalnog gastronomskog proizvoda te očuvanja njegove izvornosti i autohtonosti.

 

Kao najveći proizvođač Dalmatinskog pršuta, nositelja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU, na manifestaciji će i ove godine sudjelovati Mesna industrija Braća Pivac. Kapacitet novog pogona u Gospodarskoj zoni Ravča, najmodernijeg u ovom dijelu Europe, iznosi 4.500 tona godišnje, odnosno preko 300.000 komada pršuta te 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

 

Prvoga dana manifestacije, u petak 25. rujna, bit će održan stručni skup u zadarskom hotelu Kolovare. Uz dodjelu šampionske titule i priznanja za najbolje pršute po kategorijama, predviđeni stručno-edukativni sadržaji poput radionica i okruglog stola na temu „Kontrola zaštićenih hrvatskih pršuta i njihov plasman u izazovnom vremenu pandemije“.

 

Drugoga dana, u subotu 26. rujna, manifestacija seli na Trg Petra Zoranića, gdje će od 8 do 15 sati biti održana izložbeno-prodajna manifestacija na kojoj će posjetitelji moći razgledati, isprobati i kupiti različite vrste pršuta i srodnih proizvoda.

 

Vidimo se u Zadru na Danima hrvatskog pršuta!