Ministar Ćorić: „Vajda je svijetli primjer domaće prehrambene industrije“

 21.09.2020
Ministar Ćorić: „Vajda je svijetli primjer domaće prehrambene industrije“

Čakovec, 21. rujna 2020. – Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je posjetio Mesnu industriju Vajda d.d. Čakovec, koja je zahvaljujući prihodima od 518,6 milijuna kuna ostvarenima u 2019. godini izbila na prvo mjesto ljestvice poduzeća u Međimurskoj županiji. U pratnji domaćina, predsjednika Uprave Vajde Alena Kajmovića i člana Uprave Vajde Vilima Simona, te predstavnika medija obišao je proizvodni pogon, a održan je i radni sastanak na kojem je bilo govora o trenutnoj gospodarskoj situaciji obilježenoj Covidom-19 i Vajdinim poslovnim rezultatima. Sastanak je bio prilika i za razgovor o važnosti samodostatnosti u proizvodnji hrane, uspješnom Vajdinom modelu kooperacije te mogućnostima rasterećenja gospodarstva. Naposljetku, domaćini su predstavili i planove za daljnja ulaganja u budućnost te nastavak stipendiranja deficitarnih zanimanja, u čemu je Vajda svijetli primjer u Međimurju.

 

„Čestitam Vajdi na impresivnim rezultatima za 2019. godinu koji dovoljno govore o tome kako su povećali kapacitet obrade mesa i u konačnici proizvodni kapacitet u okviru Grupe Pivac. Veseli me i najava da će dalje širiti svoje kapacitete proizvodnje te tako i utjecati na smanjenje uvoza svježeg mesa. Ova je Vlada i u svom programu kao jedan od prioriteta jasno istaknula povećanje ekonomske samodostatnosti, prije svega u području prehrambene industrije i energetike. U tim dvama područjima smatramo da imamo jasne komparativne prednosti te da možemo nadomjestiti dio uvoza i smanjiti negativni saldo u vanjskotrgovinskoj bilanci. Uskoro ćemo otvoriti i natječaje za sredstva iz europskih fondova usmjerena na povećanje proizvodnih kapaciteta te ćemo tako u konačnici utjecati na povećanje konkurentnosti naše domaće industrije. Vjerujem da hrvatska samodostatnost u proizvodnji svinjskog i goveđeg mesa u narednih nekoliko godina može biti na znatno višoj razini nego što je bila dosad“, izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

 

„Odlični poslovni rezultati posljedica su zajedničkog rada cijelog Vajdinog tima, svake zaposlenice i svakog zaposlenika, koji svakodnevno pokazuju iznimno zalaganje i trud u ostvarenju misije i vizije naše kompanije.  Biti prvi u Međimurju, kraju poznatom po nezaustavljivom poduzetničkom duhu, zdravoj kompetitivnosti i izraženim radnim navikama, velika je čast te ujedno i poticaj da nastavimo s realizacijom daljnjih planova koji će osigurati nastavak rasta i razvoja. Tako i za ovu godinu imamo velike ciljeve koje planiramo realizirati usprkos dosad neviđenoj krizi koja je zahvatila čitav svijet, a pozdravljamo i sve najavljene mjere Vlade koje će značajno doprinijeti ostvarenju samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d.

 

 

Usredotočenost na ciljeve

 

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima u 2019. godini, Vajda je sukladno podacima o poslovanju koje prikuplja FINA izbila na prvo mjesto ljestvice kompanija u Međimurskoj županiji. Prihodi od 518,6 milijuna kuna narasli su u odnosu na 2018. godinu za čak 42 posto, a ostvarena je i dobit od gotovo 16,5 milijuna, s impresivnim rastom od čak 718 posto. Vajda je prije ulaska u Grupu Pivac 2015. godine bila na 10. mjestu te ljestvice pa je tako u samo četiri godine, zahvaljujući sustavnom ulaganju novih vlasnika u razvoj poduzeća i vodstvu kompanije usredotočenom na ostvarivanje konkretnih ciljeva, postala najuspješnije poduzeće u Međimurju.

 

Najsuvremeniji pogon u regiji

 

Ulazak u Grupu Pivac značio je velik uzlet za Vajdu te je u posljednje četiri godine u Vajdi ostvareno nekoliko značajnih investicija. Već u prvoj fazi, tijekom 2016. godine, uloženo je više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate, što je omogućilo bolju radnu sredinu, veću efektivnost i uvjete rada. Potom je od 2017. do 2019. godine proveden veliki investicijski ciklus vrijedan 50 milijuna kuna, tijekom kojeg su izvedeni radovi na dogradnji, rekonstrukciji i modernizaciji proizvodnog pogona, nabava strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacija rashladnog sustava. Zahvaljujući tom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona za klaoničku obradu u regiji. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima dodijeljenim u okviru mjere M4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., u iznosu od 22,3 milijuna kuna, a upravo je u tijeku proces isplate tih sredstava u suradnji s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U ovoj godini u Vajdi planiraju realizirati i dodatna ulaganja u iznosu od 18 milijuna kuna.

 

Pouzdan partner u kooperaciji

 

Usporedno s investicijama, u Vajdi je 2016. godine započeo uspješan projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje širenjem kooperacije sa svim zainteresiranim domaćim uzgajivačima. Novim modelom kooperacije domaći su uzgajivači dobili sigurnost i priliku za optimizaciju proizvodnje zahvaljujući fiksnoj cijeni usluge tova po kilogramu prirasta, ostvarenju triju turnusa godišnje i isplati unutar samo tjedan dana. Danas Vajda surađuje s 80 domaćih uzgajivača te se na njihovim farmama godišnje uzgaja preko 150.000 tovljenika, s ciljem daljnjeg povećanja.

 

Privlačenje mladih snaga

 

Radnici su Vajdina najveća snaga, a da je tomu tako dokazuje i sustavna politika kontinuiranog povećanja radničkih prava, karakteristična za sva poduzeća Grupe Pivac. Rekordna dobit u 2019. godini ostvarena je i uz povećanja plaća u nekoliko navrata, pri čemu je za kumulativni iznos plaća izdvojeno 1,8 milijuna kuna više nego 2018. Trenutno je u vajdi zaposleno gotovo 300 radnika kojima su kolektivnim ugovorom zajamčena prava poput stimulativnog dijela plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora s obzirom na staž, uvjete rada i socijalne prilike, toplog obroka i jubilarnih nagrada. Vajda neprestano radi i na privlačenju mladih mesara kroz sustav stipendiranja, osiguravanja sigurnog posla nakon završetka školovanja, besplatnih udžbenika te plaćene prakse i obroka tijekom rada i prakse za učenike strukovnih škola.

 

Naglasak na sljedivosti, transparentnosti i kvaliteti

 

Ključna su načela svih poduzeća u sastavu Grupe Pivac, pa tako i Vajde, sljedivost i transparentnost pa je tako velik naglasak stavljen na praćenje podrijetla sirovine, cjelokupnog procesa proizvodnje, distribucije i prodaje, kao i informiranje potrošača o podrijetlu mesa koje kupuje. U svim proizvodnim procesima implementirane su najnovije tehnologije kao i sustavi kvalitete ISO 9001:2008, HACCP i IFS International Food Standard te se poslovanje neprestano usklađuje sa zahtjevima i potrebama kupaca.