Finalistica prošlogodišnjeg MasterChefa Sanja Cukon otkriva recept za savršeni složenac od nafinijih Pivac junećih odrezaka
6/10/2025

RECEPT – Stratagliatta s njokima s tartufatom i pjenicom od parmezana
Sastojci:
- 1 Pivac juneći biftek
- 1 Pivac juneći ramstek
- 1 Pivac Ribeye steak
- 400 g krumpira
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 limun
- 2 čajne žlice senfa
- 2 čajne žlice dijona
- 600 ml suncokretovog ulja
- 10 ml soja umaka
- 20 ml vinskog octa
- 1 svežanj peršina
- 130 g parmezana
- 1 dl mlijeka
- 1 svježi tartuf
- 200 g tartufate
- sol, papar prema ukusu
- 1 žlica meda
Priprema:
- Pripremite meso. Steakove presijecite vodoravno te obradite čekićem za meso da bude što tanje kako biste ih bolje marinirali i slagali. Slažite sloj ramsteka, premažite marinadom, dodajte ribeye pa na njega stavite marinadu i na kraju stavite biftek. Sve zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na hlađenje kako bi se meso kasnije moglo rezati na kockice i slagati na štapić za pečenje.
- Pripremite majonezu. U posudu stavite 1 jaje, malo limunovog soka, žličicu senfa i soli te prelijte s 300 ml ulja. Koristite štapni mikser i polako ga dižite prema gore.
- Pripremite marinadu. Umiješajte 35 g majoneze, 1 žličicu senfa, dijon, soja umak i vinski ocat.
- Napravite ulje od peršina. Peršin i 200 ml ulja stavite u blender, dobro izmiksajte te ga prelijte u posudu pa lagano grijte da se razvije klorofil i dobije lijepa zelena boja. Procijedite i stavite u dresir vrećicu te je objesite da se odvoji ulje od vode i taloga. Kasnije pomiješajte s ostatkom majoneze i išarajte po pečenom mesu.
- Napravite njoke. Krumpir skuhajte u ljusci, protisnite kroz prešu, dodajte jaje, maslac, sol i brašno. Umijesite njoke, odvojite jednake dijelove i rukama izradite rolice iste debljine, režite nožem i sve stavite u zamrzivač da se stisne. Kuhajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju, procijedite i završite na tavi na maslacu, podlijte vodom od kuhanja, dodajte tartufatu i parmezan te začinite.
- Napravite pjenicu od parmezana. Zagrijte mlijeko, dodajte 30 g parmezana i 10 g maslaca, kad se rastopi, štapnim mikserom na srednjoj brzini izradite pjenicu, koju stavljamo na njoke.
- Napravite stratagliattu. Kada se meso napola smrzlo, koristeći šablonu režite ga na jednake kvadratiće koji se slažu na štapić za pečenje. Na zagrijanu tavu na ulju kratko ispeći na svaku stranu da dobije lijepu boju i izvana bude hrskavo, a iznutra ostane sočno i mekano. U ostatak marinade dodajte žlicu meda i njome premažite meso na tavi i još koju sekundu zapecite svaku stranu.
- Složite tanjur. Na tanjur prvo stavite njoke s tartufima, pjenicu od parmezana te na sredinu položite meso koje smo prethodno iscrtali zelenom majonezom i izvadili mu štapić. Ukrasite mikrobiljem i svježim tartufom. Dobar tek!
Kako je nastao Sanjin recept, pročitajte ovdje.