dalmatinski-prsut
ZAŠTIĆENA OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJEKLA

Dalmatinski pršut

Tajna osebujne arome i okusa zemljopisno zaštićenog Dalmatinskog pršuta krije se u pet osnovnih sastojaka: visokokvalitetan svinjski but, morska sol, dalmatinska bura, vrijeme potrebno za proizvodnju i brižno čuvana obiteljska receptura.
Dalmatinski pršut
Tradicija na tanjuru

Proizvodni proces počinje obradom i oblikovanjem svježeg svinjskog buta s kosti, koji se potom soli i presoljava čistom morskom soli. Kao i stoljećima prije, i danas se to čini ručno, čime se postiže ravnomjerna slanost, a meso štiti od kvarenja.
 
Slijedi dimljenje i sušenje na buri koji će mu dati karakterističan okus, boju i aromu. Kombinacija autohtonog drva i bilja koja se upotrebljava za dimljenje očuvana je sve do danas te čini osnovnu razliku između dalmatinskoga i ostalih pršuta koji se proizvode diljem Europe.
 
Zrenje pršuta mora trajati najmanje godinu dana. Svakodnevnom kontrolom i praćenjem tijeka zrenja, pomno se izabiru vrhunski pršuti spremni za tržište. Samo oni koji zadovoljavaju sve zahtjeve kvalitete označuju se vrućim žigom s tri lava  i smiju nositi naziv Dalmatinski pršut.

Dalmatinski pršut

Tradicionalni uvjeti proizvodnje

Za iznimnu punoću okusa, u proizvodnji maksimalno koristimo prirodne uvjete – buru za sušenje, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje proizvoda u uvjetima inspiriranim starim konobama.

Tajna savršenog okusa

Vrgorac, gradić smješten u kršu Zabiokovlja, ima savršene mikroklimatske uvjete koji omogućavaju proizvodnju vrhunskog pršuta.

Standardizirana kvaliteta

Usavršeni uvjeti proizvodnog procesa omogućili su standardiziranje slanosti i kvalitete proizvoda.